Wat zijn de oorzaken van haaruitval?
Het is de nachtmerrie van elke vrouw: Haaruitval! Toch kamet meer dan de helft van de vrouwen in Nederland met haaruitval of dunner wordend haar. Haaruitval ziet niet vast aan een leeftijd, zelf op je twintigste kan je last hebben van haaruitval. Het komt namelijk voor in diverse leeftijdsperiodes van een vrouw. In deze blog vertellen we een aantal oorzaken en tips die je kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van haaruitval en/of dunner wordend haar!
Wat doet haarverlies met je?
Het beeld van kale mannen is eigenlijk zo goed als normaal in onze maatschappij, maar natuurlijk hebben de meeste mannen dit liever niet. Mannen accepteren hun nieuwe look vaker en sneller dan vrouwen. Wanneer vrouwen last hebben van haaruitval en/of dunner wordend haar doet dit vaak veel met hun zelfbeeld en worden ze vaak onzeker.
Wanneer is haarverlies écht een probleem?
Alle vrouwen hebben weleens een periode waarin zij wat meer haar verliezen dan normaal. Maar wanneer heb je dan normaal haarverlies? Heb je langdurig (langer dan 6 weken) last van haaruitval, met gemiddeld meer dan 100 haren per dag? Dan is het mogelijk geen normale haaruitval meer. Het is dan misschien een idee om contact op te nemen met je huisarts.
De signalen van extreem haaruitval?
Haaruitval vrouwen
Dunner wordend haar
Langer dan 6 weken haarverlies (meer dan 100 haren)
Haar dunt uit
Een mix van uitgedunde/dikke haren
Haaruitval mannen
Inhammen
Verschuiving haargrens
Haar wordt dunner
De belangrijkste oorzaken van haaruitval?
Naast de veelvoorkomende haaruitval die genetisch en dus van binnen uit is, komt bij vrouwen ook diffuse haaruitval voor. Dit wordt ook wel telogeen effluvium genoemd.
Diffuus haaruitval
Telogeen effluvium is een symptoom (verschijnsel) en geeft nog niet aan wat de onderliggende oorzaak is van de haaruitval. Telogeen effluvium verwijst naar veel of extreme haaruitval door een verstoring van de haargroeicyclus. De meest onschuldige vorm van diffuus haaruitval bij vrouwen is de seizoens haaruitval (rui). In het voor- en najaar kunnen er periodes zijn waarin het haar meer uitvalt en dit herstelt zich weer in de zomer en in de winter. Ook haarverlies na de zwangerschap is een normaal verschijnsel wat enkele maanden aanhoudt. Hierna herstelt het haar weer!
1) Haaruitval tijdens en na de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk een dikkere, vollere boshaar dan normaal. Wanneer je baby wordt geboren, verlies je dan vaak 'extra' haar.
Hoe komt het dat je haar na de bevalling uitvalt? En is hier wat aan te doen?
Veel vrouwen ervaren dat hun haar tijden de zwangerschap voller en mooier is. Dit is te danken aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Oestrogeen zorgt ervoor dat 95% van je haar in de groeifase zit tijdens je zwangerschap. Wat normaal rond de 85-90% van je haar is. Aangezien vrouwen gemiddeld zo'n 100.000 haren op hun hoofd hebben, is dit een flinke stijging. Als het oestrogeengehalte in het bloed weer daalt rond de geboorte van de baby, komen de haren in de rustfase en daarna in de uitvalfase. Hierdoor verlies je dus opeens heel veel haar. Het kan ook zijn dat de textuur van je haar verandert, maa geen zorgen! Dit is volkomen normaal. Na 6-8 maanden zit je haar weer in de normale haarcyclus. Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na gemiddeld 4 maanden.
2) STRESS
Wanneer je lichaam stress ervaart gaat het in de overlevingsmodus. Deze modus kn allerlei nadelen hebben voor je gezondheid. En laat nou net haaruitval daar 1 van zijn! Zware stress zorgt ervoor dat je haarfollikels in ruststand komen. Het haar sterft als het ware af. De grote boosdoener hiervan is cortisol, beter bekend als het stresshormoon. Deze boosdoener zorgt voor een overproductie van melkzuur dat het haar aantast. De haarwortels worden aangetast en het haar wordt dunner en/of valt uit. Met als resultaat: grote haarplukken in je borstel en nog viezer in je doucheputje :(
Haaruitval is vaak op bepaalde plekken van de schedel. In de ergste gevallen kan dit leiden tot kale plekken. De haarfollikel heeft zijn eigen cyclus, deze cyclus bestaat uit groei, transitie, rust en uitval. Stress vermindert het aantal haren in de groeifase en brengt ze in de rustface. Er is nog niemand die hier alles over weet, wat we wel weten is dat stress de klok van de cyclus van het haar vooruit schuift en dat het haar gelijk in de rustfase beland.
Heb je stress maar wil je je haar beter verzorgen? Ga dan voor een haarvitamine in combinatie met een haarverzorging die je haar een boost geeft.
Denk hierbij aan de Bears With Benefits Vitamines & de Repair My Hair lijn van Eleven Australia.
3) Verminderde werking van de schildklier
Als er sprake is van een verminderde werking van de schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd, kan dit haaruitval als gevolgd hebben.
Het verband tussen een trage schildklier en haaruitval
Hoe klein je schildklier ook is, dit vlindervormige orgaan regels de energiehuishouding en de lichamelijke groet. De stofwisseling wordt vertraagd op het moment dat er een te kort aan het schildklierhormoon ontstaat. Dit heeft dan ook negatieve invloed op de lichaamsfuncties. Wanneer een persoon langer te maken heeft met een trage schildklier, kan er dan ook haarverlies ontstaan.
Hoe herken ik haaruitval door een trage schildklier?
We hebben het eerder in deze blog al over de zogenaamde diffuse haaruitval gehad. Dit verspreid zich over het hoofd. Dan merk je dat je haarbos dunner wordt. En in elke gevallen kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Haaruitval door een verminderde werking van de schildklier kan er bij iedereen anders uitzien.
Komt het haar weer terug?
Als je de juiste dosering aan schildkliermedicatie krijgt, herstelt je haargroei meestal weer. Er zijn ook bepaalde haargroeimiddelen die dit proces helpen.
5) Haaruitval door verkeerde haar behandelingen
Als je verkeerd omgaat met je haar kan dit ook leiden tot haarverlies. Wat we heel vaak zien is dat dames door een verkeerde haarbehandeling te maken krijgen met haaruitval. Denk heribis aan te strakke kapsels, agressieve haarbehandelingen met chemicaliën: zoals (ont)kleuren, gebruik van relaxers of het dragen van te zware extensions. Kies de haarverzorging waar je haar blij van wordt, denk aan haarproducten zonder sulfaten en producten die haaruitval tegen gaan. Borstel je je haar vaak hard? Dit kan er ook voor zorgen dat je meer haar verliest dan normaal. Kies een borstel van kwaliteit die bij jouw haar past. De Tangle Teezer heeft heel veel fijne borstels die ervoor zorgen dat het haar niet afbreekt. Als je last hebt van haaruitval door de verkeerde haarbehandeling, dan heeft je haar veel te verduren gehad en is het zeer belangrijk om je haar extra goed te verzorgen.
6) Haaruitval door de overgang
Bij vrouwen die in de overgang zitten kan het haar nog al gek doen. Het kan dunner worden, uitvallen of haar dat op plekken groeit waar je het niet graag hebt. Als je in de overgang zit vermindert de aanmaak van oestrogeen. Je haarzakjes hebben oestrogeen nodig om je haar te laten groeien. Door de afname van oestrogeen hebben de haarzakjes minder tot hun beschikking en kan je haar geleidelijk gaan uitvallen. Soms kan dit ook plotseling gebeuren.
Tijdens de overgang kan je haar nogal gek doen. Dunner wordend haar, haaruitval of haar dat op plekken groeit waar je het niet graag hebt. Als je in overgang zit, vermindert de productie van oestrogeen. Je haarzakjes hebben oestrogeen nodig, zodat je haar kan groeien. Door het afnemen van oestrogeen, hebben je haarzakjes nu minder oestrogeen tot hun beschikking. Je haar valt nu geleidelijk uit. Soms kan het ook plotseling gebeuren. Het kan ook zijn dat niet alleen het haar op je hoofd uitvalt, maar ook op andere plekken op het lichaam treedt haaruitval op.
7) Wat kunnen haarvitamines doen tegen haaruitval?
Het belang van gezonde voeding en de nodige voedingsstoffen voor je haargroei worden door de meeste mensen onderschat. Dit zijn de belangrijkste factoren om het haar gezond en strek te laten groeien. Bij een tekort aan bijvoorbeeld ijzer, vitamine B, silicium, zink of omega3 kan leiden tot een tragere haargroei. Ook kan het zijn dat het haar minder glanst en minder sterk is. Wanneer deze tekorten niet aangepakt worden kan dit uiteindelijk leiden tot (ernstig) haarverlies. Biotine of vitamine B8 is een vaak genoemde vitamine die gebruikt wordt om de haargroei te bevorderen en draagt bij aan sterk en gezond haar. In de westerse voeding zit vaak niet wat we nodig hebben aan voedingstoffen voor gezond en sterk haar. Daarom is het vaak verstandig om haarvitamines toe te voegen aan je voeding/dieet. De haarvitamines van Bears With Benefits zijn perfect om te gebruiken en smaken ook nog eens heerlijk!
8) Erfelijke haaruitval
De meest voorkomende vorm van haarverlies is erfelijke haaruitval. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron, wat ook wel DHT genoemd wordt. Dit hormoon laat de haarzakjes verschrompelen. Door de verschrompeling wordt de haargroei steeds dunner tot op het punt de haarzakjes te zwak zijn om nog een haar te kunnen produceren. Hierdoor ontstaan er kalende plekken op de hoofdhuid.
Erfelijke haaruitval bij vrouwen
In Nederland hebben ongeveer 3-6% van de vrouwen onder de 30 jaar last van erfelijke haaruitval. Vrouwen die ouder zijn dan 70, heeft ongeveer 1 0- de 3 last van erfelijk haarverlies. Dit proces loopt over het algemeen anders bij vrouwen dan bij de mannen. Erfelijke haaruitval bij vrouwen kan herkent worden aan steeds dunner wordend haar boven op het hoofd. Dit begint vaak rondom de middenscheiding en wordt vervolgens steeds breder. In tegenstelling tot de mannen, krijgen de vrouwen vaak geen kale plekken en blijft de voorste haarlijn vaak intact. Erfelijke haaruitval voorkom je niet, maar je kunt het wel onderdrukken met producten die DHT blokkers bevatten.
Erfelijke haaruitval mannen
Als mannen in het begin van hun erfelijke haaruitval zitten, kan het helpen om haargroeimiddelen te gebruiken. Dit zit in sommige shampoos of andere haar verzorgingsproducten. Maar ook voor de mannen geldt erfelijke haaruitval voorkom je niet.
9) Haaruitval door Corona
Sinds het coronavirus is er nog een oorzaak die ervoor kan zorgen dat je last hebt van haaruitval. Als je last hebt van haaruitval door corona zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan. Eerder in deze blog ging het al over het zogenaamde telogeen effluvium. Dit kan komen door Covid-19 en en hierdoor kun je dus meer last hebben van haaruitval. Het is ontzettend vervelend als je hier last van hebt tijdens en na het hebben van corona, maar dit is niet iets blijvends (Thank you :) ). Zodra je lichaam herstelt is van het hebben van het virus, zal je haarcyclus ook zijn normale weg weer terug vinden. Gebruik producten die haaruitval tegen zullen gaan, zodat je zo min mogelijk verlies er door leidt.
#bellabeautique #haaruitval #oorzakenhaaruitval #tipstegenhaaruitval #haaruitvalmannen #haaruitvalvrouwen #erfelijkehaaruitval #vitaminetekort #productentegenhaaruitval #tips
Commentaires